De eredivisie van lekker en gezond eten

Bos, heide, natuur. Echt Veluwe. Kilometers fiets-, wandel- en ruiterpaden. Echt Veluwe. Mooie plekjes voor een dagje weg of vakantie. Echt Veluwe. Genieten van streekproducten. Echt Veluwe. Jazeker, op de Veluwe kun je heerlijk en eerlijk eten met producten uit de streek.

Laat je verwennen met een Erkend Veluws Streekproduct.

De Veluwe is het grootste en mooiste natuurgebied van ons land. De uitgestrekte bossen, zandverstuivingen en heidevelden worden afgewisseld door een kleinschalig cultuurlandschap met wuivende graanvelden, weilanden en kleinschalige tuinbouw en fruitteelt.

Producenten die zijn bekroond met het Erkend Veluws Streekproduct keurmerk zetten zich in voor het behoud en de versterking van dit prachtige landschap. Zij onderhouden houtwallen en zorgen voor kruiden in de akkers en bloemrijke randen vol met vlinders en andere insecten. Het zijn boeren die ‘natuurinclusief’ boeren of ambachtslieden die hun grondstoffen halen van Veluwse velden. Zo blijft het landschap kleinschalig en divers, en blijft de streek aantrekkelijk voor de bewoner, recreant en toerist.

 

Strenge eisen

Een Erkend Veluws Streekproduct komt echt van de Veluwe. Het wordt in de streek geteeld en gemaakt met Veluwse grondstoffen. Daarbij gelden strenge eisen voor dierenwelzijn en de omgang met landschap, natuur en biodiversiteit. Ook de bereiding en rijping vinden op de Veluwe plaats. Hiermee worden de eisen van het landelijk keurmerk Erkend Streekproduct gevolgd. Pas als aan alle eisen wordt voldaan, wordt het keurmerk toegekend. Je herkent Echt Veluwse Streekproducten aan het label ‘Echt Veluwe’ op het product, of het speciale schildje aan de gevel bij de producent. Restaurants en andere horecagelegenheden krijgen dit schildje als zij Echt Veluwse Streekproducten op hun menukaart zetten.

Kies voor echt

Door te kiezen voor Echt Veluwse Streekproducten ondersteun je de producenten en draag je bij aan de kwaliteit van het Veluws landschap. Kies daarom voor Echt Veluws brood, bier en wild. Voor Veluwse wijn en kaas. Voor zuivel, vlees, vis en gevogelte, en voor aardappelen, groente en fruit van de Veluwe.

Ook zijn er non-food streekproducten zoals Veluws hout en Veluwse vachten. Als het Echt Veluwe logo erop staat, weet je dat het goed zit.

Onze projecten

Lees hier meer over onze projecten

Onze partners

Meer over onze partners